Refine
Clear All
Your Track:
Live:
Search in:
بازتاب - BazTaab
بازتاب - BazTaab

بازتاب - BazTaab

در بازتاب، تحلیل مهم‌ترین خبر روز و گفتگوهای اختصاصی ایران اینترنشنال را خواهید شنید.

Available Episodes 10

تحولات منطقه و تنگ‌تر شدن حلقه تحریم‌ها علیه جمهوری اسلامی باعث شده تا نگرانی‌ها از تسریع در روند دستیابی جمهوری اسلامی به سلاح اتمی افزایش پیدا کند. هرچند ساخت بمب اتمی در جمهوری اسلامی با ادعای مخالفت علی خامنه‌ای و فتوای او مبنی بر حرام بودن بمب اتم همواره تکذیب شده اما محمود رضا آقامیری، رئیس دانشگاه بهشتی تهران در مصاحبه‌ای تلویزیونی گفت که ممکن است فتوا و نظر علی خامنه‌ای مبنی بر حرام بودن ساخت بمب اتم از سوی جمهوری اسلامی، تغییر کند.آقامیری می گوید با توجه به وجود فناوری و توانمندی، ساختن بمب اتم برای ایران از نساختن آن راحت‌تر است.اظهاراتی که اندیشکده موسسه علوم و امنیت بین‌المللی مستقر در واشنگتن در گزارش خود در ماه فوریه نسبت به آن هشدار داده و اعلام کرده بود که حکومت ایران می‌تواند در یک هفته یک بمب هسته‌ای و در مدت یک ماه شش بمب هسته‌ای بسازد.

ژان پیتر، روزنامه‌نگاری که درباره شرکت تحت تحریم ابرآروان تحقیق کرده، از روابط میان برخی از شرکت‌های ثبت شده در آلمان با این شرکت می‌گوید. پیتر معتقد است شرکت ابر آروان همچنان ارتباط خود با سپاه پاسداران را حفظ کرده. این خبرنگار آلمانی پیش تر از لابی اعضای اندیشکده علوم و سیاست آلمان به نفع ابرآروان و جایگاه صنعت فولاد ایران در اقتصاد این کشور گفته بود. ابرآروان شرکتی در حوزه فن‌آوری ابری است که کار خود را از سال ۱۳۹۴ آغاز کرد. این شرکت در آبان سال ۱۴۰۱ از سوی اتحادیه اروپا به دلیل نقش داشتن در توسعه اینترنت ملی و قطع و سانسور اینترنت در جریان خیزش انقلابی زن، زندگی، آزادی، به عنوان ناقض حقوق بشر تحریم شد. به دنبال این اقدام، ابرآروان به دادگاه عدل اروپا شکایت کرد و هم‌زمان، از طریق فشارهای سیاسی و لابی‌گری با دولت‌های اروپایی، پیگیر لغو این تصمیم شد.

حمایت رئیس قوه قضائیه از کاظم صدیقی پرونده زمین‌خواری امام جمعه موقت تهران را وارد فاز دیگری کرد.همان‌طور که برخی تحلیلگران از پیش عنوان می‌کردند بعید است قوه قضائیه پرونده صدیقی را جدی بگیرد، حمایت اژه‌ای از او نشان داد مطالبه افکار عمومی نزد سران جمهوری اسلامی اهمیتی ندارد و آنچه مهم است حفظ نظام و نزدیکان به حلقه قدرت است. حمایت رئیس قوه قضائیه از صدیقی به همینجا ختم نمی‌شود. او در دیدار با جمعی از مدیر مسئولان مطبوعات، رسانه‌ها را عامل مخدوش کردن امنیت روانی جامعه دانسته و ‌این اتهام را پس از آن به رسانه‌ها نسبت داد که مصطفی کواکبیان، مدیرمسئول روزنامه مردم‌سالاری از او خواسته بود در رابطه با مساله ازگل اظهار نظر کند و پاسخ مردم را بدهد. اتهامی که اژه‌ای در حمایت از صدیقی به رسانه‌ها نسبت داد واکنش منتقدان را برانگیخت تا حدی که آن را حمایت کامل جمهوری اسلامی از زمین‌خواری کاظم صدیقی در قالب شرکت خانوادگی توصیف کردند.

پس از مطرح شدن احتمال رسیدن به آتش بس در غزه، مقام‌های اسرائیل و فلسطین برخی گزارش‌ها درباره پیشرفت در مذاکرات آتش‌بس را رد کردند.  در جریان مذاکرات آتش بس که در قاهره، پایتخت مصر برگزار شده است یک مقام ارشد حماس روز دوشنبه، ۲۰ فروردین، به خبرگزاری رویترز گفت که حماس پیشنهاد ارائه‌شده از سوی اسرائیل در قاهره برای آتش‌بس را رد کرده است. بنیامین نتانیاهو، نخست‌وزیر اسرائیل نیز گفته که گزارش مفصلی از مذاکرات در قاهره را دریافت کرده است. همزمان یک مقام ارشد اسرائیلی در گفت‌وگو با پایگاه خبری وای‌نت، تاکید کرده که  فاصله زیادی  میان طرف‌های درگیر وجود دارد و اسرائیل توافق را در دسترس نمی بیند.

روزنامه دیلی‌میل در گزارشی به تهدیدات جمهوری اسلامی علیه شبکه ایران‌اینترنشنال در پنج سال گذشته پرداخته و تاکید کرده که حکومت ایران از گروه‌های جنایت‌کار سازمان‌یافته برای حمله به اهداف مورد نظر خود در اروپا استفاده می‌کند. در گزارش دیلی‌میل آمده است که تهدیدات علیه ایران‌اینترنشنال و کارکنان آن مدتی پس از تاسیس این شبکه در سال ۲۰۱۷ آغاز شده و تاکنون ادامه یافته است. دیلی‌میل نوشته  فشارها بر ایران‌اینترنشنال پس از پوشش اعتراضات آبان ۹۸ شدت گرفت و خانواده‌های دست‌کم ۱۵ تن از کارکنان این شبکه به نهادهای امنیتی جمهوری اسلامی احضار شدند و به آن‌ها هشدار داده شد. این روزنامه همچنین به ممنوع المعامله شدن حدود ۷۰ کارمند ایران‌اینترنشنال در سال ۹۸ پرداخته و نوشته که تهدیدهای جمهوری اسلامی به دنبال خیزش انقلابی ایرانیان در سال ۱۴۰۱ و پوشش دقیق آن در ایران‌اینترنشنال به اوج رسید.

 ماموریت گزارشگر ویژه حقوق بشر سازمان ملل در امور ایران و هیات حقیقت‌یاب مستقل بین‌المللی در مورد سرکوب معترضان در ایران از سوی شورای حقوق بشر سازمان ملل متحد برای یک سال دیگر تمدید شد.این قطعنامه تاکید کرده است وجود شواهد بسیار در مورد نقض حقوق بشر مربوط به اعتراضات «زن، زندگی، آزادی» به ویژه در رابطه با زنان و کودکان، دلیل تمدید ماموریت هیات حقیقت یاب است. وزارت امور خارجه آلمان پس از تمدید این ماموریت‌ها نوشت حتی یک سال و شش ماه پس از مرگ ژینا، مهسا امینی و سرکوب وحشیانه اعتراضات، وضعیت حقوق بشر در ایران همچنان فاجعه‌بار است.

 گروه جیش‌العدل در نخستین ساعات روز پنجشنبه اقدام به اجرای عملیات گسترده در جنوب استان سیستان‌ و‌ بلوچستان کرد و توانست مقر فرماندهی سپاه در راسک را برای ساعاتی محاصره و به مقر سپاه و یک کلانتری در چابهار حمله کند. نیروهای امنیتی جمهوری اسلامی پس از ۱۴ ساعت موفق به بازپس گیری مقر‌های نظامی شدند اما روایات پیرامون این اتفاق بسیار ضد و نقیض بود. در بیانیه گروه جیش العدل آمده است که این سلسله عملیات‌ با ۱۶۸ نیرو در ۵ نقطه انجام و منجر به کشته شدن ۱۸ عضو این گروه شد.  قرارگاه امنیتی جنوب شرق سپاه پاسداران نیز در اطلاعیه‌ای اعلام کرد که این عملیات‌ها منجر به کشته شدن ۱۰ نیروی امنیتی شده است.

آپامه شوناور زن ایرانی‌تبار در فوریه سال جاری میلادی عنوان «بانوی شایسته» آلمان را از آن خود کرد.  اما طولی نکشید که این مهندس معمار ۳۹ ساله با موجی از پیام‌های جنسیت‌زده و نژادپرستانه کاربران شبکه‌های اجتماعی، روبرو شد. آپامه این پیام‌ها را نشانگر اهمیت فعالیت‌های خود برای زنان دانسته و گفته تمام تلاشش را برای رسیدن آنها به آرزوهایشان خواهد کرد. شوناور در جریان اعتراضات سراسری در ایران نیز با انتشار پست‌هایی در صفحه اینستاگرامش از جنبش «زن، زندگی، آزادی» حمایت کرده بود. آپامه همچنین بنیانگذار شبکه «شیرزن برای زنان تحت ستم» است. او هنگام انتخابش به عنوان دختر شایسته آلمان گفته بود از این فرصت برای حمایت از  زنان قوی در همه زمینه‌های زندگی استفاده خواهد کرد. 
  

با گذشت بیش از ۴۸ ساعت از حمله اسرائیل به کنسولگری جمهوری اسلامی ایران در دمشق گمانه زنی‌ها در مورد واکنش جمهوری اسلامی به این اتفاق همچنان ادامه دارد. نوع واکنش ایران، احتمال افزایش دامنه تنش‌ها در منطقه و همچنین رویکرد ایالات متحده در برابر این اتفاقات از مواردی است که این روزها بیشترین واکنش‌ها را به دنبال داشته. همچنین نگرانی از پیشرفت برنامه اتمی جمهوری اسلامی و احتمال حمله به تاسیسات اتمی ایران نیز از دیگر موارد مورد بحث این روزها است.

آشپزخانه مرکزی جهانی در بیانیه‌ای اعلام کرد هفت تن از کارکنان این سازمان مردم‌نهاد در حمله اسرائیل به نوار غزه کشته شدند. این افراد برای توزیع غذا در منطقه‌ای غیرجنگی و در مسیر حرکتی که از پیش با ارتش اسرائیل هماهنگ شده بود هدف قرار گرفتند.  روزنامه گاردین نوشت کشته‌شدگان از کشورهای استرالیا، لهستان، بریتانیا و فلسطین بودند و یک شهروند آمریکایی-کانادایی نیز در میان آنان دیده می‌شود. ارتش اسرائیل با ابراز تسلیت به خانواده امدادگران کشته‌شده، اعلام کرد که «این حادثه توسط یک نهاد مستقل و حرفه‌ای بررسی خواهد شد.»